Fishy eggplant
Gek op de smaak van paling of makreel? Je kunt aubergine in een verrassend vissig jasje steken door hem te roken. De zijdezachte structuur van aubergine in combinatie met de rooksmaak maakt dit tot een zalig decadente delicatesse. Lekker op een toastje of sandwich met rucola, avocado en wat extra vegan mayo.
BEREIDINGSWIJZE
- Verwarm de oven voor op de hoogst mogelijke temperatuur (ca. 250 graden).
- Was de aubergines en prik er enkele gaatjes in met een prikker of klein mesje.
- Rooster de aubergines in ca. 30 minuten op een rooster tot het vel helemaal geblakerd en knapperig is. Je eet dit niet op, dus het mag zwart zijn.
- Haal de aubergines vervolgens uit de oven en halveer ze in de lengte.
- Bereid de rookoven voor. Rook de aubergines in ca. 10 minuten. Draai het vuur onder de rookoven uit en laat nog 5 minuten koud naroken.
- Haal de aubergines uit de rookoven en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Trek het draderige vruchtvlees met twee vorken een beetje uit elkaar, maar niet te veel. Een beetje textuur is lekker.
- Meng de mayo door het vruchtvlees en breng op smaak met peper en zout, en het knoflookpoeder. Garneer met peterselie of dille.
Tip:
Lekker op een broodje of een toastje met avocado.
–
Rookovens zijn eenvoudig verkrijgbaar bij kookwinkels of online. Het is een soort baktray waarin je op het vuur of je kookplaat producten kunt roken met houtsnippers. Het is heel makkelijk in gebruik en je kunt je groente er een fantastische smaak meegeven.