Het glastuinbouwbedrijf Gebroeders van Duijn breidt zijn vestiging binnen North Sea Port verder uit. Dat gebeurt op een duurzame manier: de nieuwe kassen in Terneuzen krijgen restwarmte en CO2 via WarmCO2 van de naburige meststoffenfabriek van Yara aangeleverd.

De investering bij van Duijn zet de positie van North Sea Port als foodport kracht bij. Van Duijn is gevestigd op de Axelse Vlakte in Westdorpe, op de rechteroever van het Kanaal Gent-Terneuzen nabij de Nederlands-Belgische grens. Daar beschikt het bedrijf vandaag al over een 14 hectare groot terrein waarvan 10 hectare bebouwd is met tuinbouwkassen. Met de nieuwbouw komt daar nog eens 3,5 hectare grond en 26.000 m² glasbouw bij.

Extra banen 

De grootste vestiging van het bedrijf krijgt zo voor de derde keer in tien jaar een stevige groeischeut. “De investering zal een vijftiental nieuwe banen opleveren”, vertelt Jan van Duijn, één van de drie broers van de onderneming. De bouwwerkzaamheden zijn intussen gestart. De nieuwe productiecapaciteit komt begin 2021 op dreef.Per jaar produceert Westdorpe zo’n 60 kg aubergines per vierkante meter, goed voor in het totaal 6.000.000 kg per jaar.

Warmte en Co2 van WarmCo2 naar de kassen

Voor warmte en CO2 klopt van Duijn aan bij WarmCO2. Deze joint-venture tussen North Sea Port en Yara levert de reststromen rechtstreeks vanuit de meststoffenfabriek aan de kassen/serres in het glastuinbouwgebied van Terneuzen. Dit gebied is daarmee één van de meest duurzame in Nederland en is uniek in de combinatie van warmte en CO2-levering. In totaal draait daar al zo’n 110 hectare kassen/serres op reststromen. Het bestaan van WarmCO2 was voor van Duijn in 2009 één van de redenen om in Westdorpe neer te strijken.