Het Nederlandse aubergine seizoen is officieel gestart met de oogst van de paarse aubergine. Vanaf eind maart tot eind september zijn daarnaast meer soorten aubergines beschikbaar. Ben je bijvoorbeeld bekend met de Graffiti, Mini Graffiti of Nasu aubergine? Elke aubergine heeft zijn eigen kenmerken en passende smaakcombinaties. We vertellen je graag meer over de teelt van deze mooie paarse verschijning.

 

Teelt
Aubergines groeien in Nederland in kassen die dé ideale groeiomgeving bieden aan de aubergineplant. Dankzij de teelt in kassen zijn de Nederlandse aubergines perfect van kwaliteit en bijna jaarrond beschikbaar. Een aubergineteler waant zich dagelijks in de tropen. ’s Nachts is de temperatuur in de kas net onder de 20°C, overdag kan deze oplopen tot 30°C. Bij deze hoge temperaturen wordt een hoge luchtvochtigheid aangehouden waardoor het tropische gevoel nog verder wordt versterkt. Aubergineplanten worden ongeveer 5 meter hoog. Aan de plant bloeien telkens meerdere bloemen tegelijk, waardoor ook meerdere vruchten tegelijk aan de plant groeien. In een jaar tijd groeien er zo’n 150 aubergines aan één plant.

Het verzorgen van de planten gebeurt nog grotendeels met de hand. Dagelijks knippen medewerkers van het teeltbedrijf de rijpe vruchten af.  Na het plukken sorteert men de aubergines op kwaliteit, grootte en gewicht en verpakt men deze volgens specifieke klantwensen.

 

Duurzame teelt
Hommels en bijen zijn zeer belangrijk in de teelt van aubergines. Zij zorgen namelijk voor de bevruchting van de bloemen. Zonder hommels en bijen geen aubergines. Per 5.000 m² aubergineplanten (= ongeveer 1 voetbalveld) wordt 1 bijenkast geplaatst.

Om de planten ongestoord te laten groeien worden de groeiomstandigheden in de kas zo optimaal mogelijk gehouden. Vaak wordt daarvoor een klimaatcomputer ingezet. Deze zorgt voor het ideale klimaat rond en onder de plant. Temperatuur, luchtvochtigheid en water geven bij de wortels worden zo optimaal geregeld.

Aubergineplanten staan met hun voeten in substraat, een natuurproduct. De planten kunnen er goed in wortelen. Door het substraat kan de teler precies de hoeveelheid voedingstoffen geven die de plant nodig heeft voor een optimale groei. Water en voedingsstoffen die de plant niet nodig heeft worden opgevangen en opnieuw gebruikt. Dat is een groot voordeel vergeleken met teelt in de volle grond. Benieuwd wat we nog meer aan duurzaamheid doen? Bekijk onze infographic.

 

Nieuwsgierig geworden naar onze aubergines? Neem contact met ons op via purplepride@doorpartnes.nl of  (0)174 28 62 41