In het vorige artikel kon je lezen dat de aubergine rijk is aan antioxidanten. Een interessant gegeven, waar we nog eens wat dieper in zijn gedoken. En wat blijkt? Door specifieke bereidingsmethodes groeit het gehalte antioxidanten in de aubergine.

Hoe meer antioxidanten een voedingsmiddel bevat, hoe gezonder het doorgaans wordt beschouwd. Als je de aubergine vergelijkt met andere groenten staat het zelfs in de top 10 in termen van gehalte antioxidanten. Over het algemeen stelt men dat rauwe groenten het hoogste gehalte antioxidanten bevatten. Maar in de praktijk kunnen we veel groenten pas eten als ze op een bepaalde manier zijn bereid. Denk aan champignons, aardappelen, bonen en natuurlijk aubergines. Een interessante vraag is dan natuurlijk: wat hebben verschillende bereidingswijze zoals koken, stomen en grillen voor effect op het gehalte antioxidanten. In de realiteit kan een groot deel van de groenten niet rauw geconsumeerd worden, maar krijgen de producten een bepaalde verwerking.

Groei antioxidanten

Voor het onderzoek werden groenten, waaronder de aubergine, onderworpen aan diverse verwerkingsmethodes: koken, stomen, magnetron, bakken en grillen. Vervolgens werd het gehalte antioxidanten van de groenten met elkaar vergeleken. Wat blijkt? De aubergine is de enige groente waar het antioxidanten gehalte groeit na alle bereidingen -behalve bij koken. Maar hoe kan het gehalte anti-oxidanten in de aubergine toenemen door de bereiding? De reden hiervoor is dat gedurende het verwerken van groenten de textuur dusdanig veranderd, waardoor anti-oxidanten meer bewegingsruimte hebben om zich te vermenigvuldigen.

Uit het onderzoek blijkt dat bij het koken van de aubergine het gehalte antioxidanten daalt. Hoe zorgen we ervoor dat deze belangrijke stoffen, die ons lichaam nodig heeft, niet verloren laten gaan? Het begint bij de bereiding in de keuken. Het is wellicht niet het eerste waar je aan denkt, maar onderzoek toont aan dat wanneer je de aubergine frituurt het gehalte antioxidanten groeit. Bij geen van de andere groente was dit het geval. Ook bij grillen, bakken en de magnetron was er sprake van een toename antioxidanten.

Purple health

Door de veelzijdigheid van de aubergine zijn er vele bereidingsmogelijkheden. Laten we deze veelzijdigheid ook gebruiken, want waarom zouden we allemaal pillen slikken als de juiste stoffen ook in voeding aanwezig zijn. Wil je meer weten over het onderzoek? Of brainstormen over de eindeloze mogelijkheden van de aubergine? Contact ons!

Inspiratie nodig om aan de slag te gaan met de aubergine? Bekijk hier lekkere en gezonde recepten met aubergine.