Ook de auberginetelers van Purple Pride hebben de afgelopen weken te maken gehad met een droge periode. Door deze extreme weeromstandigheden moeten telers verschillende maatregelen nemen op het gebied van middelen, energie, water en 100% gebruik. De huidige wateropslag is bijvoorbeeld bij deze droogte vaak niet voldoende. In het tuinbouwgebied rondom Dinteloord is dit tekort opgelost door middel van de gietwaterfabriek.

Ondergrondse opslag

Het water van de gietwaterfabriek wordt geleverd door de Suiker Unie, gevestigd in Dinteloord. Bieten bestaan namelijk voor 70% uit water, wat vrijkomt bij de productie van suiker. De productieperiode van bieten is in de winter, van september tot januari. Voorheen werd dit water geloosd, vanaf 2014 wordt het weer ingenomen door de Suiker Unie en gezuiverd. Begin 2018 is de  ASR (aquifer storage and recovery) in gebruik genomen. Dit dient als een ondergrondse opslag voor het water wat in de herfst en winter wordt geproduceerd. Hiermee worden de tekorten van de daarop volgende zomer opgevangen.

Gezuiverd water
Peter de Jong, één van de Purple Pride telers en verantwoordelijk voor de teeltlocatie in Dinteloord, is blij met de komst van de gietwaterfabriek. In het verleden moest de Jong namelijk gebruik maken van leidingwater wat een mindere kwaliteit heeft en ook niet bijdraagt aan de verduurzaming van de teeltlocatie. Het gietwater wat afkomstig is van de productie van suiker is gezuiverd en volledig duurzaam wanneer dit wordt hergebruikt.

Besparing
Gemiddeld heeft De Jong een dekking van 90%, wat afkomstig is van regenwater. Dit betekent dat er in de zomer vaak te korten zijn. Daarom maakt de Jong voor de overige 10% gebruik van het duurzame water afkomstig van de gietwaterfabriek. Sinds 2014 heeft de Jong in de zomer van 2017 en de huidige zomer gebruik gemaakt van deze watervoorziening. Deze zomer kwam dat tot nu toe neer op 11.00m3 gietwater. De gietwaterfabriek zal in de toekomst een belangrijke duurzame bron worden voor de telers in Dinteloord met het oog op de opkomst van meer en langere droge periodes in Nederland.

Purple Pride

Duurzaam ondernemen staat hoog in het vaandel bij Purple Pride. Zo spelen we niet alleen in op de groeiende noodzaak van bewustwording binnen onze sector, maar geven we ook antwoord op de groeiende vraag naar duurzaam geteelde producten. Op deze manier telen we op een verantwoorde manier de lekkerste aubergines. Dit zie je terug in onze verpakkingen, biologische gewasbescherming door het inzetten van natuurlijke vijanden en door het vergroten van de mogelijkheden voor hergebruik. Onze teeltlocaties zijn gecertificeerd voor “Milieukeur / On the way to planetproof” en groen label kas.